Αξίζει να δείτε

Αρχική | Ιστορία | Αξίζει να δείτε |


Περιηγηθείτε στο νησί

Το νησί παρουσιάζει πολλά παραδοσιακά και ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία.

Μουσείο Μπουμπουλίνας 

Το Μουσείο στεγάζεται στο τριακοσίων ετών αρχοντικό της Εθνικής μας ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας - της μοναδικής γυναίκας με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία. Θα δείτε συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, πίνακες και ομοιώματα πλοίων, προσωπογραφίες και γκραβούρες της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως 20ου αιώνα καθώς και το υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας.

Μουσείο Σπετσών Χατζηγιάννη Μέξη 

Το Μουσείο Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη- Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες στις Σπέτσες, στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Το αρχοντικό κτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1795 και 1798. Στο ισόγειο στεγάζεται έκθεση με τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ. Στον πρώτο όροφο τα εκθέματα, αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού και καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Τα καρνάγια των Σπετσών

Στη διαδρομή για το Παλιό Λιμάνι θα θαυμάσετε τα αρχοντικά των μεγαλοκαπεταναίων της Επανάστασης του ΄21 και θα καταλήξετε στην καρδιά του, εκεί όπου ναυπηγούσαν τις θαυμαστές βρικογολέτες. Στους ίδιους αυτούς χώρους η παραδοσιακή τέχνη της ξυλοναυπηγικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πείσμα και μεράκι και με τις παλιές τεχνικές να περνάνε από πατέρα σε γιο.

Γύρος του νησιού

Αξίζει να επισκεφθείτε το Φάρο των Σπετσών που κρύβει τη δική του ιστορία, αφού μαζί με το φάρο της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου με εναρκτήρια χρονιά λειτουργίας το 1837. Ο φάρος που σήμερα κοσμεί το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών είναι ο πέτρινος φάρος που πρωτολειτούργησε το 1885.

Από τις επιβεβλημένες επισκέψεις στις Σπέτσες είναι αυτή στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, μεταβυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού και στη Μονή των Αγίων Πάντων με τη μοναδική θέα της. Αξιόλογο είναι και το ιστορικής σημασίας εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, χτισμένο προς τιμήν της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων.

Ένας συνδυασμός δασικών δρόμων και μονοπατιών δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιπαληνθεί και να απολαύσει την πευκόφυτη κορυφογραμμή του βουνού καταλήγοντας σε διάφορα σημεία του περιφερειακού δρόμου που έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε το γύρο του νησιού με ποδήλατο. Όπου και να βρεθείτε θα θαυμάσετε τα πανέμορφα βοτσαλωτά, πραγματικά έργα τέχνης και χαρακτηριστικά του νησιού.

Οι παραλίες του νησιού είναι αρκετές και σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε: Άγιος Μάμας, Καϊκι, Λιγονέρι, Βρέλλος, Ζωγεριά, Άγιοι Ανάργυροι, Ξυλοκέριζα, Αγία Παρασκευή, Αγία Μαρίνα, Παραλία Κουζουνού.