ΙστορίαΚαλώς ήλθατε στις Σπέτσες!

Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία. Η πρώτη απόδειξη ανθρώπινης ζωής κατά την 3η χιλιετηρίδα είναι αγγεία αυτής της περιόδου που βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Το ναυάγιο της Δοκού της εποχής του χαλκού θεωρείται ένα από τα παλαιότερα γνωστά ναυάγια του κόσμου και χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Ευρήματα από αυτό φυλάσσονται στο Μουσείο Σπετσών καθώς και από το Μυκηναϊκό ναυάγιο της Ίριας περίπου το 1200 π.Χ. Ακόμη υπάρχει Βυζαντινή κομόπολη στη Ζωγεριά και εκκλησίες βασιλικού ρυθμού στην περιοχή της Βαλτίζας.

Ο 18ος αιώνας σηματοδοτεί την αρχή της οικονομικής ανάπτυξης μέχρι την επανάσταση του 1821 κατά της Τούρκικης κατοχής. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ήδη αναπτυσσόμενος Σπετσιώτικος στόλος συνεισέφερε στο Μεγάλο Αγώνα με την καθοδήγηση της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας που αφιέρωσε τα πλοία και την περιουσία της για την απελευθέρωση του Έθνους. Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας καθώς και του ήρωα Χατζηγιάννη Μέξη είναι σήμερα μουσεία τοπικής ιστορίας. Εις μνήμη αυτών των θαρραλέων ανθρώπων και των ηρωικών ναυμαχιών, κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, γίνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας ανάμεσα σε βεγγαλικά.

Με τόση πλούσια ιστορία η πόλη των Σπετσών αποτελεί μία ένωση του παλιού με το καινούργιο, της παράδοσης με τη σύγχρονη πραγματικότητα.